Pages Menu
Warning: Illegal string offset 'twitter' in /var/www/familieforlaget.dk/public_html/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 66

Warning: Illegal string offset 'rss' in /var/www/familieforlaget.dk/public_html/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 67

Warning: Illegal string offset 'facebook' in /var/www/familieforlaget.dk/public_html/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 68

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/familieforlaget.dk/public_html/wp-content/themes/Lucid/header.php on line 72
Categories Menu

Posted by on jan 4, 2023 in Ikke kategoriseret |

Hvordan man laver surdej derhjemme

Hvordan man laver surdej derhjemme

surdej opskriftSourdough er en type brød, der har eksisteret i århundreder. Det er lavet af en starter, som er en blanding af mel, vand og vild gær, som man lader gæren gære. Processen med at lave surdej derhjemme kan være skræmmende, men det behøver det ikke at være. Her er alt, hvad du behøver at vide om at lave din egen surdej, lige fra at mestre kunsten at lave en starter til æltningsteknikker og bagningstips.

Det er en af de vigtigste ting, der skal være med til at lave din surdej

Det første skridt i at lave din egen surdej er at skabe starter. Som tidligere nævnt er dette en kombination af mel, vand og vild gær, som skal ligge til gæring. Det kan tage flere dage, før starteren bliver aktiv, så det er bedst at starte processen så tidligt som muligt. For at lave din starter skal du bruge lige dele mel (helst alm.) og vand – ca. 1 kop hver burde være nok. Bland dem sammen, indtil der ikke er nogen klumper, og dæk det derefter med et fugtigt viskestykke eller et osteklæde, og lad det stå ude ved stuetemperatur i 24 timer. Efter 24 timer skal du tjekke din blanding – hvis der er små bobler på toppen, er den klar til den første fodring! Hver dag i fem dage skal du fodre din starter ved at tilsætte lige dele mel og vand (igen ca. 1 kop hver). Efter fem dage skal den være fordoblet i størrelse og have små bobler på toppen, hvilket indikerer, at den er aktiv og klar til brug! Se en surdej opskrift her.

Teknik til æltning

Når du har fået en aktiv starter, er du klar til at begynde at lave dej! At ælte dejen korrekt kan gøre hele forskellen, når du bager surdejsbrød. Start med at drysse lidt mel på din arbejdsflade, før du vender dejen ud på den. Begynd æltningen ved at trykke ned på den ene ende af dejen med håndfladen, mens du strækker den anden ende ud med fingrene – gentag denne bevægelse frem og tilbage, indtil din dej ser glat og elastisk ud (den må ikke se for våd eller for tør ud). Når den er færdig, formes den til en kugle og lægges tilbage i skålen eller beholderen – dæk den til med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde og lad den stå på et varmt sted natten over eller op til 12-18 timer, indtil den er fordoblet i størrelse!

Bagetips Når dejen er hævet, er det tid til at forvarme ovnen med en ovnsikker gryde (støbejern er bedst). Vend den hævede dej ud på en let melet overflade – fold kanterne ind i midten og vend så sømmene nedad – rids overfladen med en skarp kniv og læg den så i den forvarmede gryde – bag tildækket i 25 minutter, tag derefter låget op og bag i 10-15 minutter mere, indtil den er gyldenbrun. Lad dem køle helt af, inden de skæres i skiver – god fornøjelse!

At lave surdej derhjemme kan virke skræmmende, men ved at tage et skridt ad gangen er du klar til at få succes! Uanset om du mestrer at lave din egen starter, lærer at ælte korrekt eller følger nyttige bagetips – disse enkle trin vil hjælpe dig med at komme i gang med at lave lækre hjemmelavede surdejsopskrifter! Så lad dig ikke skræmme; tag nogle ingredienser fra butikken og kom i gang i dag!